Afrika toplumlarının sosyolojik gelişimini ve tarihsel etkilerini derinlemesine ele alın. Batılı teorilere karşı, Afrika'yı yerli anlatılar ve kaynaklarla incelemeyi hedefleyin. Kültürel, dini, kurumsal ve tarihsel yapıları araştırarak, Afrika toplumlarının dinamiklerini keşfedin. Farklı disiplinleri bir araya getirerek, Afrika toplumlarının yapısını ve evrimini inceleyin.
Sosyoloji, seçilmiş bir insan grubunun tüm kolektif boyutlarıyla incelenmesi ve grubun davranış ve gelişiminin zaman içinde analiz edilmesidir. Sosyolojinin konusu olarak toplum Afrika kıtası uluslararası medyada her zaman batılı bir bakış açısıyla sunulmuştur. Afrika toplumunun analizi her zaman sömürgeci önyargılara dayalı olarak yapılmış ve beyaz üstünlüğünden etkilenmiştir. Akademik anlamda Doğu, Doğu ve Afrika, batı kaynaklı teoriler temelinde analiz edilmiştir ve bu durum halen devam eden bir sorundur.
Afrika sosyolojisini, Afrika toplumlarının özelliklerini ve kıtadaki sosyolojik gelişmeleri anlamak, tarihsel bir araştırmayla başlayan disiplinler arası bir okuma gerektirmektedir. Afrika toplumları önemli tarihsel dönemlerden ve toplumsal gelişmelerden geçmiştir. Bunun Afrikalı kolektif zihin, kimlik ve anlam üretimi üzerinde etkisi olmuştur. Afrika toplumunu incelemek ve bahsedilen konulara ilişkin bir farkındalık inşa edebilmek, Afrika toplumunun tekil düzeyde incelenmesiyle mümkün olamaz, bunun yerine çok disiplinli bir okuma gerektirir. Dolayısıyla, mevcut Afrika sosyolojisi dersi, Afrika'nın sosyolojik yönüne sadece bir giriş niteliğindedir ve daha derin araştırmalarla pekiştirilmesi gerekmektedir.
Bu dersin amacı, Afrika kaynaklarına dayanarak ve yerlilerin anlatısını benimseyerek Afrikalılar, Afrika toplumları ve Afrika kıtası hakkında gerçek bir sosyolojik anlayış oluşturmaktır. Öğrenciler, Afrika toplumlarının geçmiş ve şimdiki yaşam koşullarıyla ilgili çeşitli kurumsal, kültürel, dini ve tarihi konularla tanışacaklardır. Bu ders, belirli konuları vurgulayarak Afrika toplumunun yapısını, evrimini ve işlevini açıklamak için niteliksel kaynakları kullanacaktır. Bu ders, Afrika sosyolojisinin tarihsel bir okumasını takip etmeyecek, ancak öğrencilerin paralel derslerde tarihsel bir formasyon alacaklarını kabul ederek, esas olarak Afrika'daki sosyolojik kurumlara odaklanacaktır.
Afrika Vakfı 2015 yılında Afrika üzerine eğitim ve araştırmalar yapan Ankara merkezli bir sivil toplum örgütü olarak faaliyetlerine başladı.
Ortadoğu Vakfı, Ortadoğu ile ilgili sosyal, ekonomik, kültürel, siyasi ve diğer alanlarda faaliyetler yürütmek ve çalışmaları desteklemek amacı ile 2015 yılında Ankara’da kurulmuştur.