Bu seminerde genel olarak doğu Afrika ülkelerin etnik yapıları ve buna bağlı olarak yaşanan güvenlik sorunlarını ve dış ülkelerin müdahalelerini ele alınarak irdelenecektir.
Cibuti, Eritre, Etiyopya, Kenya, Somali, Tanzanya ve Uganda'yı kapsayacak bu dersin kapsamında Sudan ve Güney Sudan'ın durumu da ele alınacak.
Afrika kıtası, uluslararası arenada en çok ülke barındıran kıta olarak bilinmektedir. Toplumları da en çok kabile ve farklı etnik grup barındıran toplumlar olarak dünya genelinde ün kazanmıştır. Doğal kaynaklar açısından da zenginliği göze çarpmaktadır. Zira bugünün Afrika'sında petrol, tarım, hayvancılık, altın ve elmas gibi doğal kaynaklara sahip olduğunu tüm dünya ülkeleri tarafından bilinen bir gerçektir.
Sahip olduğu bu imkanları kullanarak toplumlarında barış, istikrar ve refahı sağlaması gerekirken ne yazık ki farklı nedenlerden dolayı günümüzde etnik çatışmalar yüzünden en çok güvenlik sorunu yaşayan kıtadır. Bu kapsamda "Doğu Afrika'da etik yapı ve güvenlik anlayışı" adı altında işlenecek bu derste genel olarak doğu Afrika ülkelerin etik yapıları ve buna bağlı olarak yaşanan güvenlik sorunlarını ve dış ülkelerin müdahalelerini ele alınarak irdelenecektir.
Cibuti, Eritre, Etiyopya, Kenya, Somali, Tanzanya ve Uganda'yı kapsayacak bu dersin kapsamında Sudan ve Güney Sudan'ın durumu da ele alınacak. Nitekim bu iki ülke arasında Afrika'nın en uzun iç savaşı yaşanmış ve 2011 yılında ülkenin ikiye ayrılmasına neden olmuştur.
Ayrıca bunun yanı sıra ders kapsamında genel olarak Afrika yaşanan iç savaşlar ve etnik çatışmalara değinilecektir.
Seminerin sonunda katılımcılar Doğu Afrika ülkelerinin;
etnik yapıları ve buna bağlı olarak yaşanan güvenlik sorunlarını kavrayacak,
dış müdahaleler sonuçlarını hakkında yorum yapabilecek ve makale veya analiz yazabilecek,
bölgenin güvenlik anlayış ve stratejilerini analiz edebilecek seviyeye gelmelerini beklenilecektir.
Afrika Vakfı 2015 yılında Afrika üzerine eğitim ve araştırmalar yapan Ankara merkezli bir sivil toplum örgütü olarak faaliyetlerine başladı.
Ortadoğu Vakfı, Ortadoğu ile ilgili sosyal, ekonomik, kültürel, siyasi ve diğer alanlarda faaliyetler yürütmek ve çalışmaları desteklemek amacı ile 2015 yılında Ankara’da kurulmuştur.