Küresel Zorluklarla Yüzleşmek: Türkiye ve Güney Afrika Perspektifleri
Afrika Vakfı, 1 Ağustos 2019 tarihinde “Küresel Zorluklarla Yüzleşmek: Türkiye ve Güney Afrika Perspektifleri” başlıklı bir yuvarlak masa toplantısı düzenledi. Toplantının özeti niteliğindeki bu rapor Türkiye ve Güney Afrika’nın bölgesel ve küresel sorunlara yönelik perspektifine genel bir bakış sunmaktadır.
Son yirmi yılda bölgesel ve küresel güç dengesindeki değişim, yükselen güçler için yeni fırsatlar ve zorluklar ortaya çıkarmıştır. Bölgesel ve küresel yeniden yapılanma, hem Türkiye’de hem de Güney Afrika’da önemli politik, sosyal ve ekonomik dönüşümlere zemin hazırlamıştır.
Önümüzdeki süreçte Güney Afrika ve Türkiye’nin kendi bölgelerinde ve uluslararası jeopolitik alanda öncü bir rol oynamaları oldukça muhtemeldir. Bu rapor, Türkiye’nin ve Güney Afrika’nın bölgesel ve küresel zorluklara dönük bakış açısının bir özetini sunmakta ve toplantıya katılan siyasi liderler, bürokratlar, akademisyenler ve sivil toplum uzmanları tarafından sunulan görüşlere dayanmaktadır. Uzmanlar günümüze dair sorunları belirlemiş, iş birliği için yeni yollar çizmiş ve ilişkilerin geleceği için bir çerçeve oluşturmuşlardır.
Afrika Vakfı, Türkiye ve Güney Afrika’dan toplantıya katılan siyasetçiler, akademisyenler, diplomatlar, bürokratlar ve sivil toplum uzmanlarının yanı sıra, Afrika Ulusal Kongresi (ANC) Genel Sekreteri Ace Magashule’ye teşekkür ediyor.
KÜRESEL ZORLUKLARLA YÜZLEŞMEK: TÜRKİYE VE GÜNEY AFRİKA PERSPEKTİFLERİ
TÜRKİYE, GÜNEY AFRİKA CUMHURİYETİ İLE 19. YÜZYILA KADAR UZANAN GÜÇLÜ TARİHSEL BİR İLİŞKİYE VE 1994’TE PRETORİA’DA AÇILAN İLK BÜYÜKELÇİLİKTEN BU YANA DA SİYASİ VE DİPLOMATİK İLİŞKİLERE SAHİPTİR.
21. yüzyılda, küresel ve bölgesel güç dengesindeki değişim yükselen güçler için yeni zorluklar ve fırsatlar ortaya çıkarmıştır. Bu tür bölgesel, küresel zorluklar ve fırsatlar karşısında, Türkiye ve Güney Afrika gibi yükselen güçlerin bölgesel ve küresel siyasette öncü roller üstlenmeleri olasılığı kuvvetle muhtemeldir. Bu bağlamda, Türk ve Güney Afrikalı siyasetçiler, bürokratlar, akademisyenler ve sivil toplum uzmanları mevcut sorunları ve iş birliği fırsatlarını değerlendirmek için 1 Ağustos 2019’da bir araya gelmişlerdir. Türkiye, Güney Afrika Cumhuriyeti ile 19. yüzyıla uzanan güçlü tarihsel ve 1994’te Pretoria’da açılan ilk büyükelçilikten bu yana da siyasi ve diplomatik ilişkilere sahiptir. Toplantıda Güney Afrika temsilcileri öncelikle, bölgesel ve küresel sorunlar karşısında her iki tarafta da kalkınma isteği ve potansiyelinin bulunduğunun altını çizdiler. Bu rapor, 1 Ağustos 2019 tarihinde Afrika Vakfı’nın düzenlediği yuvarlak masa toplantısında Türk ve Güney Afrikalı katılımcıların öne sürdükleri görüşlere dayanmaktadır. Toplantı, değişen bölgesel ve küresel düzenin ardından Güney Afrika ve Türkiye’nin karşılaştığı zorlukları ve fırsatları ortaya çıkarmıştır. Toplantı boyunca katılımcılar mevcut zorlukları belirleyip potansiyel iş birliği alanlarını tespit ederek gelecekteki ilişkiler için bir çerçeve oluşturmuşlardır.