13 Ağustos 2024 tarihinde Unicef sözcüsü James Elder Sudan’da süregelen iç savaşa yönelik açıklamalarda bulundu. 15 Nisan 2023 tarihinde Sudan’da patlak veren iç savaş, sivil halkı olumsuz yönde etkilemeyi sürdürüyor. UNICEF sözcüsü Elder yaşanmakta olan iç savaş hakkında verdiği demeçte savaşın sivil halk üzerindeki etkisinin altını çizdi.
Elder: “Sudan'da yaşanan ve çocukların etkilendiği insani kriz, rakamlara göre dünyadaki en büyük insani krizdir. Bu aynı zamanda bir ihmal krizidir. Sudan'da çocuklara yönelik sayısız zulmün pek çoğu, genellikle erişimin sınırlı olması nedeniyle rapor dahi edilememiştir.
Cumartesi sabahı, Hartum Eyaletindeki UNICEF Çocuk Dostu Bölgesi'nde yerel bir erkek futbol takımı, futbol müsabakası oynarken bir top mermisi futbol sahasına isabet etti. Neticesinde ise iki çocuk yaşamını yitirdi; takımın da neredeyse tamamı yaralandı. Bu çocuklarla hem hastanede hem de UNICEF'in Çocuk Dostu Alanı'nda tanıştım. Perişan haldeler.
Dün ise, süregelen savaş sırasında cinsel şiddetin büyüklüğüne dair bir içgörü sunan kıdemli bir sağlık çalışanıyla konuştum. Yüzlerce kadın ve kızla doğrudan temas kurduğunu, bazıları 8 yaşında bile olsa, tecavüze uğradığını anlattı. Birçoğu haftalarca esir tutulmuş. Ayrıca, tecavüzden sonra doğan ve terk edilen bebeklerin sayısından da üzücü bir şekilde bahsetti.
Sudan savaşında binlerce çocuk öldürüldü veya yaralandı. Cinsel şiddet ve askere alma ise artıyor. Üstelik insani yardım talebinin halen dahi reddedildiği yerlerde ise durum çok daha kötü.
Beş milyon çocuk evlerinden kaçmak zorunda kaldı her gün ortalama 10.000 kız ve erkek çocuğun yerinden edilmesiyle üzücü bir şekilde Sudan, yerinden edilen çocuk sayısı bakımından dünyada bu krizin ilk sırasında bulunuyor. Üstelik bunların çoğu bunu birden fazla kez yapmak zorunda kaldı.
Bir yıldan uzun süredir Sudan'ın çocuklarının bekleyemeyeceğini söylüyoruz. Şimdiyse ölüyorlar. Zamzam kampındaki kıtlık, Kıtlık İnceleme Komitesi tarafından yedi yılı aşkın süredir yapılan ilk kıtlık tespitidir ve izleme sisteminin 20 yıl önce oluşturulmasından bu yana ise üçüncü kez kıtlık tespiti yapılmıştır. Çok net olmalıyız: Güvenli ve engelsiz erişim sağlanmadan ve engellerin -özellikle sınır içi ve sınır ötesi- kaldırılması sağlanmadan, bu ay Sudan'ın bir bölgesinde belirlenen kıtlığın yayılma ve çocukların feci şekilde ölmesine yol açma riski bulunuyor.
Zamzam'ın ötesinde, Sudan'da 13 bölge daha kıtlığın eşiğinde. Bu bölgeler, halihazırda en ölümcül yetersiz beslenme türünden muzdarip olan 143.000 çocuğa ev sahipliği yapıyor. Uzmanlar ölüm oranına dair tahminlerde bulunmuyor ancak mevcut durum, nüfuz sahibi hükümetlerin ve bağışçıların aşağıdakileri kabul etmesini gerektiriyor:
Patlak verdiği 15 Nisan 2023 tarihinden bu yana Sudan’da yaşayan sivillerin her geçen gün daha da etkilendiği iç savaşa yönelik sözleriyle dikkatleri bu yaşanan trajediye çeken Elder, ateşkes çağrısını yinelerken şu sözlerle cümlelerini noktaladı:
"Sudan'da yaşananlara göz yumarak ve büyük acıları görmezden gelerek, savaşan taraflar ve uluslararası toplum, çocuklara karşı küresel duyarsızlığın tehlikeli bir örneğini oluşturmaya devam ediyor."
İlgili haber şu kaynaktan alınmıştır: https://www.unicef.org/press-releases/geneva-palais-briefing-note-sudan-crisis-neglect
Editör: M. Said Duran
Afrika Vakfı 2015 yılında Afrika üzerine eğitim ve araştırmalar yapan Ankara merkezli bir sivil toplum örgütü olarak faaliyetlerine başladı.
Ortadoğu Vakfı, Ortadoğu ile ilgili sosyal, ekonomik, kültürel, siyasi ve diğer alanlarda faaliyetler yürütmek ve çalışmaları desteklemek amacı ile 2015 yılında Ankara’da kurulmuştur.