Bu sempozyum, Türkiye ve Somali’nin farklı alanlardaki ilişkilerinin on yılını tartışmak üzere araştırmacıları, akademisyenleri ve uzmanları bir araya getirmeyi amaçlamıştır. Afrika Vakfı bu eşsiz etkinliğe Türkiye’nin başkentinde ev sahipliği yapmaktan gurur duymaktadır.
Türkiye ve Somali arasındaki yenilenen ilişkiler 19 Ağustos 2011’de dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’nin kıtlığı kontrol altına alıp insani yardım sağlamak amacıyla Somali’nin başkentini ziyaret etmesiyle başladı. Başbakan, 20 yıldan uzun bir süre sonra Somali’nin yıkıma uğramış başkentini ziyaret eden ilk Afrikalı olmayan liderdi. Ziyaretten sonra Türk kamu sektörü ve sivil toplumu insani krizi çözmek için harekete geçti. O günden beridir, Türkiye Somali’ye altyapı ve devlet inşası desteği verdi. Bu yaklaşım hükümet ilişkilerinin ötesinde toplumsal ilişkilerin başlayıp güçlenmesini sağladı. Türkiye’nin Somali’de son on yılda yürüttüğü çok katmanlı girişimleri Somali’nin kalkınmasına katkı sağlamıştır. Bu girişimler Somali’yi Türkiye’nin “Afrika Açılımı” politikasının ana sütunlarından birisi haline getirmiştir.
Bu sempozyum, Türkiye ve Somali’nin farklı alanlardaki ilişkilerinin on yılını tartışmak üzere araştırmacıları, akademisyenleri ve uzmanları bir araya getirmeyi amaçlamıştır. Afrika Vakfı bu eşsiz etkinliğe Türkiye’nin başkentinde ev sahipliği yapmaktan gurur duymaktadır. Destekleri için Somali’den Heritage Institute for Policy Studies ve City University of Mogadishu’ya; Türkiye’den İstanbul Ticaret Üniversitesi ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’ne minnettarız.
Afrika Vakfı 2015 yılında Afrika üzerine eğitim ve araştırmalar yapan Ankara merkezli bir sivil toplum örgütü olarak faaliyetlerine başladı.
Ortadoğu Vakfı, Ortadoğu ile ilgili sosyal, ekonomik, kültürel, siyasi ve diğer alanlarda faaliyetler yürütmek ve çalışmaları desteklemek amacı ile 2015 yılında Ankara’da kurulmuştur.